Městská knihovna Jihlava

Státní cena za literaturu a překladatelské dílo 2023

26. 10. 2023

 

Ministerstvo kultury pro letošní rok udělilo Státní cenu za literaturu Jiřímu Kratochvilovi za povídkový soubor Škrtiči bohyně Kálí.

Státní cenu za překladatelské dílo si odnesla Jarka Vrbová za celoživotní přínos ke zprostředkování norské literatury českému čtenáři a příkladnou profesionalitu.

 

Jiří Kratochvil

Je označován odborníky za předního představitele postmoderny. Jeho tvorba je ovlivněna magickým realismem. Je autorem několika románů, povídek, esejí, divadelních a rozhlasových her. Jiří Kratochvil je držitelem významných ocenění – Cena Toma Stopparda, Cena Karla Čapka, Cena Jaroslava Seiferta. V roce 2020 k nim přibyla Magnesia Litera za prózu Liška v dámu.

V knihovně si můžete zapůjčit tyto tituly:

 

Jarka Vrbková

Je oceňovaná překladatelka severských jazyků a vysokoškolská pedagožka. Do češtiny přeložila díla mnoha významných severských autorů Roye Jacobsena, Astrid Lingrenové, Larse Saabyeho Christensena, Josteine Gardnera  a dalších. Za své překlady obdržela řadu ocenění. Je držitelkou prestižního státního titulu norského krále Rytíř první třídy řádu za zásluhy. V roce 2019 získala cenu Magnesia litera za překlad Knihy o moři (Morten Strøksnes). Je spoluautorkou učebnice norštiny a slovníků.

Vybrané knihy k zapůjčení: