Městská knihovna Jihlava

Vřeteno osudu: mezi kolébkou a hrobem

Otomar Dvořák a Josef Pepson Snětivý:

VŘETENO OSUDU: MEZI KOLÉBKOU A HROBEM (aneb Karel Jaromír Erben nejen jako autor Kytice)

 

Kdo by neznal tajemné, strašidelné balady z legendární sbírky Kytice! Co však víme o životě jejich autora Karla Jaromíra Erbena? Málokdo tuší, že se pod maskou seriózního, tichého muže skrýval vášnivý romantik, jenž si do deníků zapisoval děsivé sny, žil ve stínu smrti, vedl hovory s duchem mrtvého bratra-dvojčete, trpěl problematickými vztahy k ženám a skrýval hrůzné tajemství Záhořova lože. Zkušený romanopisec Otomar Dvořák poodhalil oponu nad nelehkým životem tvůrce, který musel svádět dramatický boj s nepřízní osudu, aby pro budoucí generace zachránil svět starých slovanských mýtů, obřadů, pověr, písní a pohádek.

Kolébka a hrob jako by byly milníky, mezi nimiž se neustále klikatila Erbenova životní cesta. Na jejím konci však čekala víra a naděje…

První vydání románu Vřeteno osudu si získalo velký čtenářský ohlas a bylo brzy vyprodáno, proto se už dále nekonal ani tento oblíbený pořad. Nyní však přichází na trh druhé, rozšířené vydání, a tak se oba spisovatelé znovu vydávají za čtenáři, aby je seznámili s osobností, která si naši pozornost zaslouží zdaleka nejen jako autor Kytice.

Literárně-hudební pořad ve stylu stejnojmenného románu Otomara Dvořáka, autorské čtení a písňový doprovod Josefa Pepsona Snětivého. Možnost zakoupení podepsaných výtisků.

Vstupné 50,- Kč.

 

Přednáškový sál, čtvrtek 31. 10. v 17:00